Veranderingen op de woningmarkt in 2024

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

Verhoging van woningwaardegrens en nieuwe leennormen in het komende jaar

De overheid is continu op zoek naar mogelijkheden om het kopen van een woning in 2024 te vereenvoudigen. En dat is voor velen positief nieuws! In het komende jaar worden er dan ook een aantal regelingen gewijzigd, die van directe impact kunnen zijn voor jou als koper. En dat roept natuurlijk vragen op.

Maar geen zorgen, wij zijn er om je meer te vertellen! In deze blog duiken we samen in drie van de belangrijkste ontwikkelingen: De startersvrijstelling, extra leenbedrag op basis van het energielabel en de impact van de studieschuld op de aanvraag van een hypotheek.

 

1. Startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verhoogd naar €510.000

De vrijstelling overdrachtsbelasting, ook bekend als de startersvrijstelling, is een regeling die door de Rijksoverheid in het leven is geroepen om starters een financieel steuntje in de rug te bieden. Deze regeling houdt in dat starters onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van hun eerste woning.

Hierdoor wordt het voor startende kopers iets gemakkelijker om de stap naar de woningmarkt te zetten, daar waar de overdrachtsbelasting normaliter 2% op de aankoopwaarde bedraagt. Een mooie meevaller!

Een van de voorwaarden om recht te hebben op de starters vrijstelling is dat de aankoopsom van de woning een bepaald bedrag niet mag overschrijden, de zogeheten woningwaardegrens. Deze grens staat momenteel nog op €440.000,–, maar zal per 1 januari 2024 worden verhoogd naar €510.000,–.

 

Een voorbeeld

De overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning bedraagt 2%. Wanneer je een woning aankoopt van €350.000,-, betekent dit dat je een bedrag van €7.000,- aan overdrachtsbelasting verschuldigd bent. 

 

Wanneer heb je recht op de vrijstelling overdrachtsbelasting?

Om de vrijstelling voor starters te verkrijgen, dien je te voldoen aan de volgende vier vereisten:

 

  1. Je gaat de woning die je koopt zelf bewonen.
  2. Je bent tussen de 18 en 35 jaar en koopt voor de eerste keer een woning.
  3. De woning mag op het moment van de aanvraag niet hoger zijn dan €510.000,- (€440.000,– in 2023). Hier vallen ook eventuele bijbehorende ruimtes zoals de tuin, schuur of garage bij.
  4. Je hebt nog nooit eerder de startersvrijstelling gebruikt.

 

Goed om te weten

Is het je voornemen om op korte termijn een woning te kopen tussen de €440.000,- en €510.000,-? Denk er dan aan om de overdracht te plannen vanaf 1 januari 2024. Belangrijk om te onthouden: Je hoeft niet te wachten met de aankoop van je eerste woning, maar het is wel belangrijk om de datum van de sleuteloverdracht op te nemen in de onderhandelingen.

 

2. Meer lenen op het verduurzamen van je woning

Dat het belangrijk is om je woning te verduurzamen, is al wat langer bekend. De overheid probeert daarentegen ook om woningbezitters te stimuleren om de woning verder te verduurzamen. Maar ook het belonen van kopers die een energiezuinige woning willen kopen behoort tot de plannen.

Zo zal vanaf het komende jaar de hypotheek hoogte worden gekoppeld aan het huidige energielabel van de woning. Kopers kunnen vanaf dan extra lenen wanneer zij een huis met een beter label aanschaffen. Dit kan oplopen tot wel €50.000,- voor een huis dat gegarandeerd nul op de meter heeft.

 

Meer lenen voor het doen van energiebesparende maatregelen

Is het je voornemen om de woning die je wilt aankopen verder te verduurzamen? Dan zul je vanaf 1 januari 2024 meer kunnen lenen op energiebesparende maatregelen als: zonnepanelen, isoleren en het installeren van een warmtepomp.

 

Voorheen was het bedrag dat je extra kon lenen voor het verduurzamen niet hoger dan 9.000,-, vanaf het komende jaar zal dit maximaal €20.000,- bedragen. De hoogte van het bedrag dat je extra kunt lenen, zal ook gekoppeld zijn aan het energielabel. Schaf je een woning aan met een energielabel E, F of G? Dan heb je inderdaad de mogelijkheid om extra hypotheek aan te vragen van maximaal €20.000,-. Uiteraard wel met de voorwaarde dat je dit bedrag spendeert aan de verduurzaming van de woning.

 

Energielabel van de woning

Extra bedrag voor de aankoop (ten opzichte van energielabels E, F en G)

Extra bedrag voor energiebesparende maatregelen

Energielabel E, F of G

€ 0

€ 20.000

Energielabel C of D

€ 5.000

€ 15.000

Energielabel A of B

€ 10.000

€ 10.000

Energielabel A+ of A++

€ 20.000

€ 10.000

Energielabel A+++

€ 30.000

€ 10.000

Energielabel A++++

€ 40.000

€ 0

Energielabel A++++ met garantie

€ 50.000

€ 0

 

 De bedragen in de tabel geven enkel aan welk extra bedrag je kunt lenen als je reeds het maximale bedrag hebt gefinancierd op basis van je inkomen. Met voldoende inkomen is het mogelijk om vervolgens extra te lenen voor energiebesparende voorzieningen, ook in het jaar 2024. Het is hierbij belangrijk om niet meer te financieren dan 106% van de marktwaarde van de woning, waarbij maximaal 6% kan worden gefinancierd voor verduurzaming. Bijvoorbeeld, bij een woning met een marktwaarde van € 300.000,- kun je tot € 18.000,- extra lenen voor verduurzaming (6% van € 300.000,-), ongeacht het energielabel dat de woning heeft.

 

3. Studieschuld minder van impact op de hypotheekaanvraag

Veel starters op de woningmarkt hebben een studieschuld. Bij de aanvraag van een hypotheek wordt deze schuld meegenomen, waardoor je de leencapaciteit kleiner is dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Voorheen werd bij het berekenen van de maximale hypotheek rekening gehouden met 0,65% van de oorspronkelijke studieschuld. Had je bijvoorbeeld een studieschuld van €20.000,- over een periode van 15 jaar? Dan rekende de hypotheekverstrekker €130,- bij jouw financiële verplichtingen per maand.

Veel studenten kiezen er echt voor om minder dan 0,65% per maand af te lossen, waardoor de financiële verplichtingen per maand in feite lager waren dan de door de hypotheekverstrekker berekende €130,-.

 

Uitgaan van het maandbedrag i.p.v. vast percentage

Per 2024 wordt deze regeling gewijzigd. Vanaf 1 januari wordt er bij het berekenen van de maximale hypotheek gekeken naar de daadwerkelijke aflossing die je maandelijks betaalt. Los je bijvoorbeeld maandelijks €60,- af? Dan zullen die €60,- worden meegenomen bij de berekening van je financiële verplichtingen. En niet de €130,- die werd berekend in de vorige regeling. Je kunt dan ook een hogere hypotheek krijgen vanaf komend jaar.

 

Wil je meer weten over de startersvrijstelling of nieuwe leennormen?

We kunnen begrijpen dat de bovenstaand genoemde wijzigingen vragen oproepen. Met deze blog hopen we dat je meer inzicht heb gekregen in de verschillende wijzigingen met betrekking tot het verkrijgen van een hypotheek.

Bij Hypodomus Eindhoven hebben we de lokale expertise en kennis in huis om niet alleen de huidige markt te begrijpen, maar ook om toekomstige wijzigingen in acht te nemen. Wij kunnen niet wachten om je te helpen en staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Neem telefonisch contact op, stuur ons een mailtje of kom gewoon langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Samen maken we jouw woonwensen werkelijkheid.

 

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op

Wat is de WOZ waarde van je huis in 2024?

WOZ waarde van je huis WOZ-waarde van je woning: Zorg voor een grondige controle! Binnenkort valt de nieuwe WOZ-waarde, met de daarbij behorende belastingopgave, weer op je deurmat. Het is van groot belang om deze jaarlijkse waardebepaling van je woning nauwkeurig te controleren. Mocht je de vastgestelde WOZ-waarde te hoog vinden, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken. Het succesvol aanvechten van deze waarde kan aanzienlijk

Lees verder »

Van Vastu tot Vino: “Expats” ontmoeten “Experts” tijdens hun Woningzoektocht

Bij Hypodomus Makelaars begrijpen we het belang van internationale expertise als het gaat om vastgoed in de Brainportregio, Eindhoven en omgeving. Onze NVM makelaars hebben onlangs met trots het prestigieuze Certified International Property Specialist (CIPS)-certificaat behaald, wat onze uitgebreide expertise in internationale vastgoedtransacties erkent. De CIPS-certificering is niet alleen een erkenning van onze diepgaande Expat kennis, maar ook van hun begrip van de unieke behoeften van verschillende internationale

Lees verder »

Veranderingen op de woningmarkt in 2024

Verhoging van woningwaardegrens en nieuwe leennormen in het komende jaar De overheid is continu op zoek naar mogelijkheden om het kopen van een woning in 2024 te vereenvoudigen. En dat is voor velen positief nieuws! In het komende jaar worden er dan ook een aantal regelingen gewijzigd, die van directe impact kunnen zijn voor jou als koper. En dat roept natuurlijk vragen op. Maar geen zorgen, wij zijn

Lees verder »

Woningwaarde weten?

Ben jij van plan je huis te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? We helpen je graag! Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20