BEL ONS

de dynamiek van de huizenmarkt overbieden huizenprijzen en hypotheekrentes

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

Het is een interessante tijd om deel uit te maken van de vastgoedmarkt, vooral in het licht van de recente ontwikkelingen. Zoals veel makelaars in Eindhoven zullen bevestigen, zijn we getuige van een duidelijke opleving van de markt, gekenmerkt door een stijging van de huizenprijzen en een toename van het aantal overbiedingen. 

Maar wat betekent dit precies? Is het een teken van een bloeiende markt of zijn er onderliggende problemen die aandacht vereisen? Laten we eens dieper ingaan op deze aspecten.

1. RECENTELIJKE ONTWIKKELINGEN OP DE HUIZENMARKT

Hier volgt een overzicht van enkele van de meest opvallende trends op de huizenmarkt:

  • Er was slechts een kleine daling in de huizenprijzen in mei ten opzichte van april.
  • Volgens NVM makelaars en hypotheekadviseurs is overbieden weer een gewoon verschijnsel op de woningmarkt.
  • De gemiddelde koopprijs in mei 2023 was landelijk €403.913, een daling vanaf €446.263 in augustus 2022.
  • Vanaf het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen nog steeds 87% hoger.
  • Er is een toename in de kooplust, volgens ING.
  • Starters hebben meer vertrouwen in de markt.
  • Nieuwbouwwoningen worden minder aantrekkelijk vanwege de hoge prijzen.
  • Er is een aanzienlijke toename in het aantal overbiedingen.

Dit alles suggereert een groeiende dynamiek op de huizenmarkt, maar laten we verder ingaan op het fenomeen van het overbieden.


2. HET OVERBIEDEN FENOMEEN 

Er is een merkbare toename in het aantal overbiedingen. In 2021 werd bij 75% van de woningen boven de vraagprijs geboden. Momenteel is dit percentage landelijk boven de 30% en in de regio Eindhoven zelfs al meer dan 60%. Dit roept de vraag op of de vraagprijs van de koopwoningen te laag wordt ingesteld, of dat kopers uit alle macht een woning proberen te bemachtigen, ondanks de hogere kosten die dit met zich meebrengt.

Het is het waard om te noteren dat een hogere hypotheekrente betekent dat kopers bruto per maand ook meer moeten betalen. Dit zou je kunnen verbazen gezien het toenemende aantal overbiedingen.


3. EEN SCENARIO VAN DE HUIZENMARKT

Laten we ons eens verplaatsen naar de positie van een potentiële huizenkoper. Als je één van de volgende woningen zou kopen, welke zou je dan kiezen?

Het is een interessante oefening die helpt te begrijpen hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke beslissing.


4. DE ROL VAN HYPOTHEEKRENTE

Nu de huizenmarkt zich herstelt, lijken mensen gewend te raken aan de hogere hypotheekrente. Dit vermindert de directe vergelijking met de eerder lagere hypotheekrente.

Toch is er nog steeds een aanzienlijk probleem. De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek zijn aanzienlijk gestegen:

Als makelaar in Eindhoven is het duidelijk dat hoewel de huizenmarkt bepaalde positieve trends laat zien, er nog steeds uitdagingen zijn die aangepakt moeten worden. De toename van het overbieden en de hogere hypotheekrente zijn zeker factoren om in de gaten te houden. De markt is dynamisch en vereist een gedegen inzicht en analyse om de beste beslissingen te kunnen nemen. Het is altijd raadzaam om deskundig advies in te winnen bij een vertrouwde NVM makelaar in deze steeds veranderende omstandigheden.
 

Wil je weten hoe Hypodomus je hiermee kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.Geschreven door Hypodomus op 08 juli 2023

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op
vergadering team van makelaars hypodomus

Hoe financier je de bijkomende kosten bij het kopen van een woning in Eindhoven?

Kosten koper Wanneer je besluit een woning te kopen in Eindhoven, is het essentieel om rekening te houden met bijkomende kosten, bekend als ‘kosten koper’. Hypodomus Makelaars Eindhoven is gespecialiseerd in het begeleiden van zowel kopers als verkopers in de regionale vastgoedmarkt. Hieronder leggen we uit welke kosten onder ‘kosten koper’ vallen, hoe je deze kunt berekenen, en bieden we inzicht in hoe je deze kosten kunt financieren.

Lees verder »
Stel deze vragen bij een bezichtiging van een woning

Stel deze gerichte vragen bij een bezichtiging

Ben je actief op zoek naar een nieuwe woning? Dan zul je naar alle waarschijnlijkheid verschillende woningen gaan bezichtigen voordat je de juiste vindt. Om eindeloos zoeken naar die perfecte woning te voorkomen en te zorgen dat je geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet, is het ontzettend waardevol om de juiste vragen te stellen.   Want, hoe meer gerichte vragen je stelt, hoe meer je erachter komt

Lees verder »
Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?

Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?

Een belangrijke stap bij het kopen of verkopen van een huis is het onderhandelen over de voorwaarden. Uiteraard heeft iedere partij zijn of haar eigen belangen en doelstellingen bij deze onderhandelingen. Maar om ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en effectief verloopt, zijn er bepaalde regels en richtlijnen in het leven geroepen die moeten worden nageleefd. Als erkend NVM-makelaar begrijpt Hypodomus Makelaars in Eindhoven de waarde van

Lees verder »

Woningwaarde weten?

Ben jij van plan je huis te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? We helpen je graag! Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20