de dynamiek van de huizenmarkt overbieden huizenprijzen en hypotheekrentes

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

Het is een interessante tijd om deel uit te maken van de vastgoedmarkt, vooral in het licht van de recente ontwikkelingen. Zoals veel makelaars in Eindhoven zullen bevestigen, zijn we getuige van een duidelijke opleving van de markt, gekenmerkt door een stijging van de huizenprijzen en een toename van het aantal overbiedingen. 

Maar wat betekent dit precies? Is het een teken van een bloeiende markt of zijn er onderliggende problemen die aandacht vereisen? Laten we eens dieper ingaan op deze aspecten.

1. RECENTELIJKE ONTWIKKELINGEN OP DE HUIZENMARKT

Hier volgt een overzicht van enkele van de meest opvallende trends op de huizenmarkt:

  • Er was slechts een kleine daling in de huizenprijzen in mei ten opzichte van april.
  • Volgens NVM makelaars en hypotheekadviseurs is overbieden weer een gewoon verschijnsel op de woningmarkt.
  • De gemiddelde koopprijs in mei 2023 was landelijk €403.913, een daling vanaf €446.263 in augustus 2022.
  • Vanaf het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen nog steeds 87% hoger.
  • Er is een toename in de kooplust, volgens ING.
  • Starters hebben meer vertrouwen in de markt.
  • Nieuwbouwwoningen worden minder aantrekkelijk vanwege de hoge prijzen.
  • Er is een aanzienlijke toename in het aantal overbiedingen.

Dit alles suggereert een groeiende dynamiek op de huizenmarkt, maar laten we verder ingaan op het fenomeen van het overbieden.


2. HET OVERBIEDEN FENOMEEN 

Er is een merkbare toename in het aantal overbiedingen. In 2021 werd bij 75% van de woningen boven de vraagprijs geboden. Momenteel is dit percentage landelijk boven de 30% en in de regio Eindhoven zelfs al meer dan 60%. Dit roept de vraag op of de vraagprijs van de koopwoningen te laag wordt ingesteld, of dat kopers uit alle macht een woning proberen te bemachtigen, ondanks de hogere kosten die dit met zich meebrengt.

Het is het waard om te noteren dat een hogere hypotheekrente betekent dat kopers bruto per maand ook meer moeten betalen. Dit zou je kunnen verbazen gezien het toenemende aantal overbiedingen.


3. EEN SCENARIO VAN DE HUIZENMARKT

Laten we ons eens verplaatsen naar de positie van een potentiële huizenkoper. Als je één van de volgende woningen zou kopen, welke zou je dan kiezen?

Het is een interessante oefening die helpt te begrijpen hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke beslissing.


4. DE ROL VAN HYPOTHEEKRENTE

Nu de huizenmarkt zich herstelt, lijken mensen gewend te raken aan de hogere hypotheekrente. Dit vermindert de directe vergelijking met de eerder lagere hypotheekrente.

Toch is er nog steeds een aanzienlijk probleem. De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek zijn aanzienlijk gestegen:

Als makelaar in Eindhoven is het duidelijk dat hoewel de huizenmarkt bepaalde positieve trends laat zien, er nog steeds uitdagingen zijn die aangepakt moeten worden. De toename van het overbieden en de hogere hypotheekrente zijn zeker factoren om in de gaten te houden. De markt is dynamisch en vereist een gedegen inzicht en analyse om de beste beslissingen te kunnen nemen. Het is altijd raadzaam om deskundig advies in te winnen bij een vertrouwde NVM makelaar in deze steeds veranderende omstandigheden.
 

Wil je weten hoe Hypodomus je hiermee kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.Geschreven door Hypodomus op 08 juli 2023

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op
Wat doet een verkoopmakelaar

Huis verkopen: Wat doet een verkoopmakelaar nu eigenlijk?

Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan is het goed om na te denken over de rol van een verkoopmakelaar. Uiteraard is Hypodomus Makelaar in Eindhoven een erkende NVM verkoopmakelaar en helpen wij je graag bij het gehele verkoopproces. Een makelaar stelt je op je gemak en zorgt ervoor dat vraagstukken en juridische afhandelingen een juiste oplossing krijgen. In deze blog vertellen we meer over

Lees verder »

Wat is de WOZ waarde van je huis in 2024?

WOZ waarde van je huis WOZ-waarde van je woning: Zorg voor een grondige controle! Binnenkort valt de nieuwe WOZ-waarde, met de daarbij behorende belastingopgave, weer op je deurmat. Het is van groot belang om deze jaarlijkse waardebepaling van je woning nauwkeurig te controleren. Mocht je de vastgestelde WOZ-waarde te hoog vinden, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken. Het succesvol aanvechten van deze waarde kan aanzienlijk

Lees verder »

Van Vastu tot Vino: “Expats” ontmoeten “Experts” tijdens hun Woningzoektocht

Bij Hypodomus Makelaars begrijpen we het belang van internationale expertise als het gaat om vastgoed in de Brainportregio, Eindhoven en omgeving. Onze NVM makelaars hebben onlangs met trots het prestigieuze Certified International Property Specialist (CIPS)-certificaat behaald, wat onze uitgebreide expertise in internationale vastgoedtransacties erkent. De CIPS-certificering is niet alleen een erkenning van onze diepgaande Expat kennis, maar ook van hun begrip van de unieke behoeften van verschillende internationale

Lees verder »

Woningwaarde weten?

Ben jij van plan je huis te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? We helpen je graag! Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20