De eindinspectie van je koopwoning

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

Checklist voor de eindinspectie van je koopwoning
Eindinspectie door Edwin van Hypodomus Makelaars:
Een Cruciaal Onderdeel bij de Overdracht van Je Woning

 

 

Wanneer je een woning koopt in de regio Eindhoven, komt er veel op je af. De officiële overdracht bij de notaris is een van de laatste stappen in dit proces, maar een ander belangrijk moment is de eindinspectie van de woning. Edwin, een ervaren NVM makelaar van Hypodomus Makelaars in Eindhoven, begeleidt je stap voor stap door deze eindinspectie om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. In deze blog leggen we uit wat een eindinspectie precies inhoudt en waar je op moet letten, zodat je zonder zorgen de sleutel van je nieuwe woning ontvangt.

 

Wat is een eindinspectie?

De eindinspectie is het moment waarop de koper, de verkoper, de verkoopmakelaar en eventueel de aankoopmakelaar gezamenlijk de woning inspecteren. Het doel van de eindinspectie is om te controleren of de woning nog in dezelfde staat verkeert als op het moment van de koop. Daarnaast wordt er gekeken of alle overeengekomen roerende zaken aanwezig zijn, zoals de keukenapparatuur, verlichting of andere zaken die zijn overgenomen in de koopakte. Dit is tevens het moment waarop de meterstanden van gas, water en elektriciteit worden opgenomen om aan de nutsbedrijven door te geven.

 

Wanneer vindt de eindinspectie plaats?

De eindinspectie wordt meestal gepland op de dag van de overdracht bij de notaris, enkele uren voor de afspraak. Dit geeft de kopers de mogelijkheid om eventuele problemen direct te signaleren en oplossingen te bespreken voordat de overdracht officieel wordt. Het is ook mogelijk om de inspectie een dag eerder te plannen, maar dit brengt het risico met zich mee dat er in de tussentijd nog iets mis kan gaan in de woning. Edwin adviseert daarom altijd om de eindinspectie op dezelfde dag te doen, zodat alles vers in het geheugen zit en je niets over het hoofd ziet.

 

Waarom is de eindinspectie zo belangrijk?

Tussen het moment van de koop en de overdracht zit vaak een periode van enkele weken of zelfs maanden. Gedurende die tijd kunnen er veranderingen in of om de woning plaatsvinden. Een eindinspectie helpt om onenigheid of problemen na de overdracht te voorkomen. Als koper heb je een onderzoeksplicht en de eindinspectie is het laatste moment waarop je kunt checken of alles klopt voordat je definitief eigenaar wordt. Edwin benadrukt dat dit een cruciaal moment is, omdat het je beschermt tegen onverwachte verrassingen na de overdracht.

 

Wat als er problemen worden gevonden tijdens de eindinspectie?

Kom je tijdens de eindinspectie zaken tegen die niet in orde zijn? Edwin en het team van Hypodomus Makelaars zullen je helpen bij het bemiddelen met de verkoper om een oplossing te vinden. Als er serieuze gebreken zijn, kan er een deel van de koopsom in depot worden geplaatst bij de notaris totdat het probleem is opgelost. In zeldzame gevallen kan de overdracht zelfs worden uitgesteld of de koop worden ontbonden. Gelukkig komt dit zelden voor, maar het is goed om te weten dat er stappen zijn die genomen kunnen worden als het nodig is.

 

Checklist voor de eindinspectie van je koopwoning 

Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet tijdens de eindinspectie, hebben we samen met Edwin een handige checklist opgesteld. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  1. Meterstanden: Noteer de standen van gas, water en elektriciteit en maak foto’s. (dit is iets wat een makelaar altijd voor je doet)
  2. Elektrische apparaten: Controleer of alle apparaten die achterblijven goed werken.
  3. Overgenomen roerende zaken: Kijk of alles wat is afgesproken nog aanwezig is.
  4. Sleutels: Zorg dat je alle sleutels ontvangt en weet waarvoor ze dienen. (Edwin adviseert om de sloten altijd te vervangen, je weet nooit wie er mogelijk nog een sleutel heeft)
  5. Water en toilet: Controleer of alle kranen werken (zowel koud als warm water) en of het toilet goed doorspoelt.
  6. Verwarming: Test of de verwarming naar behoren functioneert.
  7. Lekkages: Kijk goed rond of er geen lekkages zijn, bijvoorbeeld bij wasbakken, plafonds en in de badkamer.
  8. Vreemde geuren: Let op mogelijke rioolluchten of andere vreemde geuren.
  9. Lichtschakelaars: Controleer of alle schakelaars en lampen werken.
  10. Afval: Kijk of al het afval is weggehaald en of je een afvalpas/stadspas hebt gekregen. (deze hoort vaak bij de woning)
  11. Meterkast: Test of alle groepen in de meterkast werken.

 

Eindinspectie met Edwin: Jouw Woning in Goede Handen

Bij Hypodomus Makelaars in Eindhoven nemen we de eindinspectie zeer serieus. Edwin en het team hebben jarenlange ervaring met de verkoop en aankoop van woningen, en weten precies waar ze op moeten letten tijdens dit proces. Een NVM makelaar inschakelen voor de eindinspectie kan helpen om mogelijke problemen te signaleren en je de juiste begeleiding te bieden. Zo weet je zeker dat je zonder zorgen kunt genieten van je nieuwe woning.

Wil je meer weten over hoe wij bij Hypodomus Makelaars je kunnen helpen bij de verkoop of aankoop van je woning en met de eindinspectie? Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

 

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op
eindinspectie koopwoning Eindhoven

De eindinspectie van je koopwoning

Checklist voor de eindinspectie van je koopwoningEindinspectie door Edwin van Hypodomus Makelaars:Een Cruciaal Onderdeel bij de Overdracht van Je Woning     Wanneer je een woning koopt in de regio Eindhoven, komt er veel op je af. De officiële overdracht bij de notaris is een van de laatste stappen in dit proces, maar een ander belangrijk moment is de eindinspectie van de woning. Edwin, een ervaren NVM makelaar

Lees verder »
koopakte tekenen woning bij makelaar Eindhoven Hypodomus

Startersvrijstelling 2025: Belangrijke Wijzigingen voor Huizenkopers

Vanaf 1 januari 2025 wordt de woningwaardegrens voor de startersvrijstelling verhoogd naar € 525.000,-. Dit betekent dat starters tot dit bedrag geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, mits zij voldoen aan de voorwaarden. Woningwaardegrens Startersvrijstelling Verhoogd naar € 525.000 in 2025De woningwaardegrens voor de startersvrijstelling is een cruciale drempel voor jonge huizenkopers. Momenteel ligt deze grens op € 510.000,- in 2024, maar vanaf 1 januari 2025 wordt dit verhoogd

Lees verder »
makelaar eindhoven

Huidige woningprijzen en trends in Eindhoven: Is dit het juiste moment om te verkopen?

Als NVM-makelaar en gecertificeerd taxateur bij Hypodomus Makelaars in Eindhoven, merk ik dat de woningmarkt in onze regio volop onder druk staat. Of je nu overweegt om je huis te verkopen of een woning te kopen, het is essentieel om inzicht te hebben in de actuele ontwikkelingen. De woningprijzen in Eindhoven zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, en dat brengt kansen met zich mee. Maar wat betekent dit

Lees verder »

Onze uniek aanpak.

Ben jij van plan je huis te verkopen? We helpen je graag! Naast de traditionele paden, maken wij als enige makelaar in Eindhoven een uniek marketingplan echt gericht op jouw woning en buurt. Benieuwd? Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20