BEL ONS

Hoeveel overbieden op een huis?

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

De hedendaagse woningmarkt is nog altijd bijzonder competitief en dynamisch. Met een toenemende vraag naar woningen en een beperkt woningaanbod ervaren veel potentiële kopers de uitdaging om een huis te bemachtigen in deze markt. Overbieden is in de meeste gevallen dan ook vaker noodzaak dan uitzondering. Maar hoe bepaal je hoeveel je moet overbieden om kans te maken op jouw droomhuis? En welke factoren spelen een rol in deze competitieve markt?

In deze blog behandelen we de vraag in hoeverre overbieden noodzakelijk is en wat doorgaans als een redelijk overbiedingsbedrag wordt beschouwd. Daarnaast blikken we ook terug op de kwartaalcijfers in en rondom Zuidoost-Brabant.


De oorzaak van overbieden op de woningmarkt

Al jarenlang is er sprake van schaarste op de woningmarkt. Dit is dan ook een van de grootste redenen dat er huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Het gevolg is dan ook dat meer potentiële kopers interesse hebben in een woning, waardoor de concurrentie toeneemt. Dit leidt tot een situatie waarin bieden boven de vraagprijs vaak noodzakelijk is om de concurrentie voor te blijven en om überhaupt kans te maken op het verkrijgen van een woning.

Heb je de woning van je dromen gevonden? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je het hoogste bod uitbrengt, zodat het huis niet aan je voorbij gaat. Echter raden wij altijd aan om een weloverwogen beslissing te maken als het aankomt op een bieding. Daar vertellen we graag meer over.


Dit moet je weten alvorens je gaat overbieden

Wanneer je gaat bieden op een woning wil je het liefst niet te ver boven de vraagprijs bieden. Echter is overbieden in de huidige woningmarkt vaker regel dan uitzondering en dus is het belangrijk om keuzes te maken.

Wanneer we terugblikken op de afgelopen jaren hebben we kunnen constateren dat de woningmarkt na enkele oververhitte jaren in 2022 afkoelde. Deze trend zette zich voort in 2023, al zien we inmiddels weer dat de huizenprijzen stijgen. De voorlopige verwachting is dat deze stijgende trend zich ook verder in 2024 zal voortzetten. Dit wordt mede gestimuleerd door factoren zoals de lage hypotheekrente, groeiende economie en toenemende vraag naar woningen.

Overbieden in Zuidoost-Brabant: De gemiddelde cijfers

Uiteraard varieert de gemiddelde overbieding per type woning in Zuidoost-Brabant. Uit cijfers van NVM blijk dat de volgende percentages in het vierde kwartaal van 2023 van toepassing waren:

  • Tussenwoningen: gemiddeld 4,7% boven de vraagprijs
  • hoekwoningen: gemiddeld 2,4% boven de vraagprijs
  • Twee-onder-een-kapwoningen: gemiddeld 1,1% boven de vraagprijs
  • Vrijstaande woningen; gemiddeld 2,1% onder de vraagprijs
  • Appartementen: gemiddeld 0,3% onder de vraagprijs.

Overbieden in Zuidoost-Brabant

Het aantal woningen waarbij de verkoopprijs uiteindelijk hoger bleek te zijn dan de vraagprijs, is de afgelopen tijd ook toegenomen. Ook in onze omgeving zien wij die stijging. Waar in het vierde kwartaal van 2022 op 46% van de woningen werd overboden, ligt dat percentage een jaar later al 8% hoger. Het toont aan dat overbieden inderdaad steeds vaker regel dan uitzondering is. 

Hoewel de onderstaande percentages de verhoudingen in Zuidoost-Brabant mooi weergeven, geldt er voor de regio Eindhoven wel een uitzondering. Hier zijn het aantal overbiedingen en de hoogte ervan vaak beduidend hoger dan in de rest van Zuidoost-Brabant, mede door de import van internationals naar de Lichtstad. Iets wat geen verrassing is wanneer je momenteel zoekende bent op de Eindhovense woningmarkt.

Boven vraagprijs verkocht in procenten2022 Q42023 Q32023 Q4
Tussenwoningen63%66%76%
Hoekwoningen43%54%61%
2-onder-1-kap woningen40%40%54%
Vrijstaande woningen24%20%22%
Appartementen47%42%45%
Totaal46%46%54%

Bron: NVM marktoverzicht-regio-zuidoost-noord-brabant-4e-kwartaal-2023

Tips voor het bieden op een woning

  • Overleg met een aankoopmakelaar: Of overbieden nodig is en hoe groot het bedrag is dat je moet overbieden, verschilt per woning en regio. Het is dan ook goed om vooraf een gesprek aan te gaan met een ervaren aankoopmakelaar. Zij kunnen je adviseren over de lokale marktomstandigheden, recente transacties in de buurt en de huidige concurrentie op de woningmarkt.
  • Stel een maximum budget vast: Het is belangrijk om voorafgaand aan het biedingsproces een duidelijk maximum budget vast te stellen. Dit budget moet niet alleen rekening houden met de vraagprijs van de woning, maar ook met eventuele extra kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en verbouwingskosten. Door een realistisch maximum budget te bepalen, voorkom je dat je tijdens het bieden boven je financiële mogelijkheden gaat. Bespreek de mogelijkheden over het budget vooral met een eigen, onafhankelijke hypotheekadviseur. 
  • Denk ook aan de toekomst: De huizenmarkt is voortdurend in beweging. Het is verstandig om extreem overbieden te voorkomen, aangezien dit mogelijk financiële risico’s met zich meebrengt. De hoogte van het bedrag dat je kunt overbieden hangt dan ook af van je langetermijnplannen: wil je langdurig in het huis blijven of betreft het een tijdelijke woning? Een deskundige aankoopmakelaar kan je helpen de risico’s en verschillen in kaart te brengen.


Meer weten over het overbieden op een huis?

We begrijpen dat het in de hedendaagse woningmarkt lastig is om een goed beeld te krijgen van hoeveel je moet overbieden om kans te maken op een woning. Als aankoopmakelaar staat Hypodomus Makelaars in Eindhoven dan ook graag voor je klaar om je te adviseren en begeleiden tijdens het biedingsproces. Met onze expertise aan je zijde kunnen we je helpen om strategisch te bieden en de juiste beslissingen te nemen in deze competitieve markt.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies. Onder het genot van een kop koffie bespreken we graag jouw situatie en mogelijkheden.

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op
vergadering team van makelaars hypodomus

Hoe financier je de bijkomende kosten bij het kopen van een woning in Eindhoven?

Kosten koper Wanneer je besluit een woning te kopen in Eindhoven, is het essentieel om rekening te houden met bijkomende kosten, bekend als ‘kosten koper’. Hypodomus Makelaars Eindhoven is gespecialiseerd in het begeleiden van zowel kopers als verkopers in de regionale vastgoedmarkt. Hieronder leggen we uit welke kosten onder ‘kosten koper’ vallen, hoe je deze kunt berekenen, en bieden we inzicht in hoe je deze kosten kunt financieren.

Lees verder »
Stel deze vragen bij een bezichtiging van een woning

Stel deze gerichte vragen bij een bezichtiging

Ben je actief op zoek naar een nieuwe woning? Dan zul je naar alle waarschijnlijkheid verschillende woningen gaan bezichtigen voordat je de juiste vindt. Om eindeloos zoeken naar die perfecte woning te voorkomen en te zorgen dat je geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet, is het ontzettend waardevol om de juiste vragen te stellen.   Want, hoe meer gerichte vragen je stelt, hoe meer je erachter komt

Lees verder »
Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?

Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?

Een belangrijke stap bij het kopen of verkopen van een huis is het onderhandelen over de voorwaarden. Uiteraard heeft iedere partij zijn of haar eigen belangen en doelstellingen bij deze onderhandelingen. Maar om ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en effectief verloopt, zijn er bepaalde regels en richtlijnen in het leven geroepen die moeten worden nageleefd. Als erkend NVM-makelaar begrijpt Hypodomus Makelaars in Eindhoven de waarde van

Lees verder »

Woningwaarde weten?

Ben jij van plan je huis te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? We helpen je graag! Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20