BEL ONS

De betekenis van een taxatiewaarde boven de koopsom: dé makelaar geeft advies

BLOG VAN HYPODOMUS MAKELAARS EINDHOVEN 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.

Je staat voor een uniek vraagstuk: de taxatiewaarde van de woning die je wilt kopen of verkopen, overstijgt de koopsom. Als dé makelaar en taxateur in Eindhoven, lichten wij toe wat dit scenario betekent voor alle betrokken partijen: kopers, verkopers en hypotheekverstrekkers.

De Voordelen van een Hogere Taxatiewaarde: Advies voor Kopers

Als de taxatiewaarde van de woning hoger ligt dan de koopprijs, biedt dit meestal gunstige perspectieven voor jou als koper. Een significant verschil kan zelfs resulteren in indeling in een gunstigere risicoklasse voor je hypotheek, wat een lagere hypotheekrente kan opleveren.

Belastingtechnische Aspecten van een Hogere Taxatiewaarde

Wees echter bedachtzaam op de regelgeving rondom de overdrachtsbelasting. Deze belasting wordt geheven op basis van de daadwerkelijke marktwaarde van het huis. Indien de notaris een taxatierapport ontvangt met een hogere waarde dan de koopsom, zal de overdrachtsbelasting worden berekend over deze hogere taxatiewaarde. 

Risico’s van een Lagere Taxatiewaarde

Een taxatiewaarde die onder de koopprijs ligt, creëert uitdagingen voor zowel koper als verkoper. Als koper kun je niet meer lenen dan de taxatiewaarde. Verkopers kunnen geconfronteerd worden met prijsonderhandelingen, wat leidt tot aanpassingen om de verkoop succesvol af te ronden.

Overdrachtsbelasting bij Lagere Taxatiewaarde

Als de taxatiewaarde lager is dan de koopprijs, zal de notaris de overdrachtsbelasting berekenen over de hogere van de twee bedragen.

Hoe Hypotheekverstrekkers Reageren op een Hogere Taxatiewaarde

Indien het verschil tussen taxatiewaarde en koopsom aanzienlijk is, kunnen banken vragen stellen. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld gunstige secundaire aankoopvoorwaarden of sterke onderhandelingstechnieken van de koper.

Ben je Geïnteresseerd in het Taxeren van je Huis?

Met dit artikel hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in de interactie tussen koopsom en taxatiewaarde. Heb je interesse in het laten taxeren, verkopen of aankopen van een huis in de regio Eindhoven?

Neem dan gerust contact op met Hypodomus Makelaars. Als dé makelaar en taxateur in Eindhoven, helpen we je graag bij het maken van een weloverwogen beslissing over je hypotheek en je nieuwe huis.

Heb je nog Vragen?

Heb je behoefte aan vrijblijvend advies? Vul dan je vraag in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Vragen over deze blog of wil je meer informatie?

Stuur ons een bericht of bel ons op

Veranderingen op de woningmarkt in 2024

Verhoging van woningwaardegrens en nieuwe leennormen in het komende jaar De overheid is continu op zoek naar mogelijkheden om het kopen van een woning in 2024 te vereenvoudigen. En dat is voor velen positief nieuws! In het komende jaar worden er dan ook een aantal regelingen gewijzigd, die van directe impact kunnen zijn voor jou als koper. En dat roept natuurlijk vragen op. Maar geen zorgen, wij zijn

Lees verder »

Ontdek de Huizenprijzen in Eindhoven: Jouw Gids naar de Laatste Trends

Ontdek de Huizenprijzen in Eindhoven: Jouw Gids naar de Laatste Trends Ben je benieuwd hoe het staat met de huizenprijzen in onze dynamische stad? Nou, je bent niet de enige. Laten we samen duiken in de meest recente data om een helder beeld te krijgen van wat er nu echt speelt op de Eindhovense huizenmarkt. Wat Gebeurt er met Appartementen in Eindhoven? Een Achtbaan van Veranderingen Het eerste

Lees verder »

Dubbel Nieuws: Nieuwe Website én Nieuwe Makelaar!

Dubbel Nieuws: Nieuwe Website én Nieuwe Makelaar! Hallo iedereen, Bij Hypodomus Makelaars zitten we niet stil. Integendeel, we hebben groot nieuws dat we niet langer voor ons kunnen houden. Dus, laten we er meteen induiken! Een Frisse Wind: Welkom Edwin Vos! Eerst willen we graag een nieuw gezicht in ons team voorstellen. Maak kennis met Edwin Vos, onze nieuwe KRMT Makelaar. Edwin begint vanaf november bij ons en

Lees verder »

Woningwaarde weten?

Ben jij van plan je huis te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? We helpen je graag! Laat jouw gegevens achter en we nemen snel contact met je op! Kun je niet wachten? Bel 040 820 0020

uw bericht is verzonden

bedankt

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Kan je niet wachten? Bel 040- 820 00 20